Westerwal Groningen

Westerwal Groningen

Westerwal is een tot de verbeelding sprekend nieuwbouwproject op een oud fabrieksterrein, op een steenworp afstand van het Groningse Suikerunieterrein. Hier worden door projectontwikkelaar Van Omme & De Groot royale, energieneutrale woningen en appartementen gerealiseerd, waarbij Klimaatgarant participeert in de 171 huurappartementen. De oplevering staat gepland voor het najaar van 2021.

Ambitie
Als Klimaatgarant leveren we het hele pakket met een individuele warmte-koude-opslag (WKO) voorziening. Het wordt gebouwd met EPC0, zodat het gebouwgebonden energieverbruik – verwarming, koeling, ventilatie en warm water - gedekt wordt met duurzame energie. Dat is ook het idee achter deze energieneutrale wijk.

Werkwijze
Na het boren van de bronnen en het storten van de begane grond-vloeren, zijn de appartementen gebouwd met panelen en bekisting. Daarbij is er ruimte vrijgehouden om het dak te kunnen betreden. Nu heeft elke appartement een warmtepomp, dus 171 WPU’s in totaal. Elke woning heeft bovendien vijf zonnepanelen – waar we het tweede kwartaal mee aan de slag gaan - dus 855 in totaal. Dat aantal is nodig om de doelstelling te behalen.

Installatie
Voor het project wordt gebruikgemaakt van een Itho Daalderop 5G WPU water/water warmtepomp met bodemlus, in combinatie met zonnepanelen.

Uitdaging
De uitdaging zat hem in het koppelen van de bronnen op de verdieping, het WKO-deel werd uitbesteed.

Informatie en projectpartners
Meer informatie is er te vinden op de projectwebsite https://www.westerwal-groningen.nl en de site van projectontwikkelaar Van Omme en De Groot: https://www.vanomme-degroot.nl/projecten/westerwal.

Opdrachtgever
Van Omme & De Groot
 
Plaats
Groningen

Aantal woningen
22 woningen en 171 appartementen
 
Energieambitie
EPC 0

Status
De oplevering staat gepland voor het najaar van 2021

Klimaatgarant projecten
Meer weten? Neem contact met ons op
Logo VORM
Logo IBBkondor
Logo HD Groep
Logo Boele van Eesteren
Logo Van Wijnen