Veelgestelde vragen - Verwarming en koeling, vloerbedekking en thermostaat

Hoe wordt mijn woning verwarmd of gekoeld?

Uw woning is voorzien van een warmtepomp, die warmte of koude levert. De afgifte hiervan gebeurt door het vloerverwarmingssysteem en op een lage temperatuur (lage temperatuurverwarming).

De warmtepomp maakt gebruik van energie uit de bodem. Met behulp van een bodemwarmtewisselaar (bron) wordt in de winter warmte uit de bodem gehaald en in de zomer koude. Met een compressor in de warmtepomp wordt de temperatuur verder verhoogd of verlaagd. Dit principe werkt net als een koelkast. U zit alleen niet in het koude gedeelte, maar in het gedeelte waar de warmte wordt afgegeven (de achterzijde van de koelkast).

Krijgt de woning standaard vloerverwarming?

In de meeste gevallen worden alle verdiepingen in de woning voorzien van vloerverwarming, op de onbenoemde ruimtes in de overeenkomst na. Het kan zijn dat de zolder geen vloerverwarming krijgt.

Heeft de woning lage of hoge temperatuur vloerverwarming?

De vloerverwarming behoort tot de lage temperatuur afgiftesystemen.  

Wat zijn de kenmerken van de vloerverwarming?

Zie hiervoor de technische omschrijving van de aannemer en/of binnenhuisinstallateur.

Wat is het effect van vloerkoeling?

Vloerkoeling zorgt voor een aangename ruimtetemperatuur in de zomer. Op warme dagen kan de warmtepomp de temperatuur in de woning met maximaal een paar graden verlagen ten opzichte van een niet gekoelde woning. Hier wordt al veel comfort mee ervaren. Als de warmtepomp de woning aan het koelen is, wordt de onttrokken energie/warmte bovendien teruggeleverd aan de bron. De bron wordt zo geregenereerd (weer in balans gebracht). Zo geeft de koelfunctie ook nog energiewinst voor het volgende stookseizoen!

Welke vloerafwerking kan ik kiezen in combinatie met vloerverwarming/-koeling?

U kunt vrijwel elke vloerafwerking kiezen. Maar om het systeem goed te laten werken, mag de warmteweerstand (Rc-waarde of isolatiewaarde) van de vloerafwerking niet hoger zijn dan 0,09 m²K/W. Een hogere waarde zorgt er namelijk voor dat de warmte niet goed kan worden afgegeven aan de ruimte, met als resultaat hogere energiekosten en aanzienlijk minder comfort. Uw vloerleverancier kan u adviseren over de juiste vloerafwerking voor uw woning.

Wat als blijkt dat de isolatiewaarde van mijn vloerafwerking hoger is dan voorgeschreven?

Een hogere isolatiewaarde zorgt voor hogere energiekosten en aanzienlijk minder comfort. De hogere energiekosten worden veroorzaakt doordat de warmtepomp hogere watertemperaturen zal moeten produceren, terwijl een lager comfort ontstaat omdat het systeem trager zal reageren én de warmte minder goed kan afgeven. Ook zal tijdens het koelen in de zomermaanden minder energie onttrokken kunnen worden, waardoor de woning warmer zal blijven en de bron (bodemwarmtewisselaar) mogelijk niet goed regenereert (in balans wordt gebracht).

Mag ik een andere thermostaat gebruiken?

Nee, de warmtepomp zal niet functioneren met een andere thermostaat dan de standaard geïnstalleerde (Spider) klimaatthermostaat.

Bij de installatie van de warmtepomp wordt standaard de (Spider) klimaatthermostaat van Itho Daalderop geïnstalleerd. Deze thermostaat beschikt over een specifieke regeling, die een optimale prestatie van de warmtepomp garandeert. Het niet toepassen van deze regeling kan effect hebben op het rendement, het comfort en zelfs de levensduur van de warmtepomp. Toepassing van andere thermostaten is daarom niet toegestaan binnen de garantievoorwaarden.

Kan er een slimme thermostaat worden aangesloten?

Nee, de warmtepomp zal niet functioneren met een andere thermostaat dan de standaard geïnstalleerde (Spider) klimaatthermostaat. Toepassing van andere thermostaten is binnen de garantievoorwaarde niet toegestaan.

Uitleg:
Er bestaat op dit moment nog geen ‘slimme’ thermostaat die begrijpt hoe onze warmtepomp functioneert. De combinatie van verwarmen en koelen met vloerverwarming en vloerkoeling in een zeer energiezuinige woning, met ook nog eens specifieke instellingen voor warm tapwater, vraagt om extra functionaliteiten en beveiligingen in de thermostaat.

Bijvoorbeeld:

  • Wanneer ’s nachts wordt verwarmd, kan overdag niet gekoeld worden. Zo wordt voorkomen dat u energie vernietigt wanneer in de zomer bijvoorbeeld de zon een keer in de woonkamer schijnt.
  • Nieuwbouwwoningen reageren langzaam op temperatuurverschillen. Wij spelen hierop in met een heel rustige regeling van de warmtepomp. Waar een cv-ketel bij wijze van spreken 10 minuten aan staat en dan weer een uur uit, zal de warmtepomp 4 uur draaien en dan 20 uur uit staan. Hierdoor is de temperatuur in uw woning veel stabieler. Bovendien is het rendement van de warmtepomp veel hoger.
  • Het is niet zinvol is om de temperatuur van uw ruimtes ’s avonds omlaag en ’s ochtends weer omhoog bij te stellen. Uw woning is zo goed geïsoleerd, dat u de temperatuur beter constant kunt houden. Daarom is de zogenaamde ‘klokthermostaatfunctie’ in onze thermostaat ook uitgeschakeld.
  • Onze thermostaat schakelt zelfstandig om van verwarmen naar koelen en vice versa.