Klimaatsystemen - Verwarming en koeling

Verwarmen en koelen met de warmtepomp

Om uw woning efficiënt en duurzaam te kunnen verwarmen én koelen, is een WPU 5G warmtepomp van Itho Daalderop geïnstalleerd. Deze vijfde generatie warmtepomp maakt gebruik van energie uit de bodem. Met behulp van een bodemlus op 125 tot 175 meter diepte wordt in de winter warmte en in de zomer koude uit de bodem gehaald. Met de compressor in de warmtepomp wordt deze warmte of koude vervolgens verder opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Een principe dat vergelijkbaar is met een koelkast, maar dan omgekeerd. Het warme of koude water wordt via het afgiftesysteem (in uw geval: vloerverwarming) rondgepompt door uw woning.

Energiebesparing

Omdat de warmtepomp gratis energie uit de bodem haalt, is het verwarmen met een warmtepomp veel goedkoper dan met bijvoorbeeld een cv-ketel. Door het proces van de warmtepomp om te draaien, kan uw woning bovendien worden gekoeld. Door gebruik te maken van deze optie, wordt de bodembron automatisch geregenereerd (in balans gebracht), waardoor verwarmen én koelen een natuurlijk en goedkoop proces wordt. Omdat uw woning ook uitstekend geïsoleerd is, blijft de temperatuur ook ’s avonds en ’s nachts constant. Door het systeem op een constante temperatuur te houden, gaan een minimaal energieverbruik én een comfortabel binnenklimaat in uw woning zelfs perfect hand in hand!

Vloerverwarming

In uw woning is vloerverwarming en vloerkoeling aanwezig. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stralingswarmte, die egaal door de ruimte wordt verspreid. Hierdoor ervaart u een aangename, behaaglijke warmte bij een lage luchttemperatuur. Maar ook meer comfort dan bij bijvoorbeeld radiator- of luchtverwarming. Hetzelfde geldt voor het koelen. De gehele vloer wordt gebruikt om de ruimte een paar graden lager dan de buitentemperatuur te koelen. Hierdoor hebt u geen last van koudetrek en wordt een optimaal comfort geborgd.

Geen dikke vloerbedekkingen of kleden

Om een optimaal rendement te bereiken met de warmtepomp, is het belangrijk dat de temperatuur van het leidingwater (cv-water) niet te hoog is. Dit wordt laagtemperatuurverwarming genoemd. Om de woning voldoende warm of koud te krijgen, zijn een voldoende groot vloeroppervlak en vrije uitstraling nodig. Met vloerverwarming kan dit eenvoudig worden bereikt. Hierbij is wel van belang dat er geen dikke vloerbedekkingen of grote kleden worden toegevoegd, omdat dit de warmte- en koude-uitstraling beperkt. Het is ook raadzaam om een vloer en ondervloer te kiezen met een geringe warmteweerstand. Wij adviseren een maximale Rc-waarde (isolatiewaarde) van 0,09 m²K/W. Bij een hogere waarde zullen uw energiekosten namelijk toenemen en voelt de vloer minder comfortabel aan. Uw vloerenleverancier kan u hierover verder informeren.

BELANGRIJK!

  • Houd uw ramen en deuren kort na de oplevering zoveel mogelijk gesloten. Om bouwvocht uit uw woning te verwijderen, kunt u extra ventileren door het ventilatiesysteem in de hoogste stand te zetten. Uw warmtepompsysteem is uitermate geschikt voor het verwarmen van uw woning, maar absoluut ongeschikt om uw woning droog te stoken.
  • Houd de ruimtetemperatuur constant op 20 á 21°C. Hierdoor verbruikt de warmtepomp de minste energie.
  • De koelcapaciteit van de warmtepomp is beperkt, waardoor de binnentemperatuur hoger kan oplopen dan 20°C wanneer de buitentemperatuur stijgt.
  • Niet alle vloerafwerkingen zijn even geschikt voor vloerverwarming. Vraag uw vloerenleverancier om advies.
  • Laat de warmtepomp altijd aan staan, ook bij afwezigheid.
  • Wanneer gedurende het eerste jaar na oplevering gekoeld wordt met de warmtepomp, kan bij een zeer hoge luchtvochtigheid condens in uw woning ontstaan. Dep dit droog met een schone doek of papier, verhoog de ruimtetemperatuur naar 23°C en ventileer extra in de hoogste stand.
  • De koelmodus wordt pas ingeschakeld als er 24 uur geen verwarmingsvraag is geweest. De warmtepomp start dus niet direct met koelen.
  • De mogelijkheid tot koeling kan niet worden uitgeschakeld.

GEBRUIKERSTIPS:

  • In uw beleving zou uw vloer niet verwarmd aan kunnen voelen. Er is echter wel degelijk sprake van verwarming, maar omdat dit over een groot oppervlak gebeurt gaat dit geleidelijk.
  • Indien uw vloer koel aanvoelt, adviseren wij u sokken, sloffen of schoenen aan te trekken. Door de thermostaat hoger te zetten, gaat de vloer niet warmer aanvoelen.
  • Het eerste jaar zal uw elektriciteitsrekening hoger uitvallen dan u gewend bent, aangezien u geen gas meer gebruikt, maar wel meer elektriciteit.
  • Plaats geen dikke vloerbedekkingen of kleden op uw vloer, dit beperkt de warmte- en koude-uitstraling.