Klimaatgarant organiseert geslaagde Veiligheidsdag 2023

Veiligheid op de bouwplaats is een groot goed. Om daar in de praktijk aan bij te dragen, organiseerde Klimaatgarant op donderdag 30 november de tweede editie van haar Veiligheidsdag.

Samen met uitvoerders, werkvoorbereiders, en projectleiders van Klimaatgarant, waren ook PV- en WKO-partners betrokken bij projecten van het bedrijf uitgenodigd voor het evenement. Tijdens deze succesvolle tweede editie stond het thema communicatie centraal.

Het gesprek aangaan rondom veiligheid

Duidelijk communiceren kan een belangrijke bijdrage leveren aan veiligheid op de bouwplaats. Hoe ga je het gesprek aan als het om veiligheid gaat? “Stel je ziet iets misgaan, durf je die persoon dan aan te spreken? Tref je iemand die de veiligheidsnormen overtreedt alleen, dan is de drempel wat lager. Maar is diegene onderdeel van een groep, hoe ga je dan het gesprek aan? Ik vind dat je dat in elke situatie op een fatsoenlijke wijze moet kunnen doen, zonder dat daar een escalatie door ontstaat”, stelt Gerard Charité, Projectmanager bij Klimaatgarant. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van deze editie van de Veiligheidsdag en gespreksleider tijdens de bijeenkomst.

“Veiligheid begint bij jezelf, dat is de rode draad. Als je op de bouwplaats loopt en iemand overtreedt een veiligheidsnorm, dan is het de bedoeling dat je er iets van zegt. Alle deelnemers hebben daarom een visitekaarthouder ontvangen, waarvan de glanzende binnenkant hun spiegelbeeld toont. Oftewel, degene die verantwoordelijk is voor veiligheid, zit in dat doosje”, legt de projectmanager uit.

Verantwoordelijkheid voor ons allemaal

Uit het openingswoord van Klimaatgarant-directeur Peter van Gameren en het vervolg van de dag blijkt dat veiligheid een onderwerp is dat binnen de Climate for life groep zeer serieus genomen wordt. Klimaatgarant is samen met Itho Daalderop en Trans-id onderdeel van deze groep.

Tijdens workshops werden aan de hand van voorbeeldsituaties de stappen die deelnemers in de praktijk kunnen nemen groepsgewijs besproken. De interactieve sessies boden de ruimte voor het aandragen en bespreken van voorbeelden van communicatie op en rond de bouwplaats.

Met de jaarlijkse Veiligheidsdag wil Klimaatgarant haar partners verder op weg helpen naar een veilige werkomgeving. “Bewustwording rondom veiligheid is niet alleen belangrijk binnen Klimaatgarant, maar ook bij onze partners. Veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, vat Charité het belang van de dag samen.