Klimaatgarant introduceert A++++ prestatiegarantie

Met een Kamerbrief kondigt demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting begin november de nieuwe leennormen voor hypotheken aan. Hiermee krijgen huishoudens in 2024 tot 50.000 euro extra leenruimte voor de aankoop van een woning met een A++++ prestatiegarantie. Klimaatgarant introduceert als eerste zo’n A++++ prestatiegarantie.

Per 1 januari 2024 wijzigen de leennormen voor hypothecair krediet op een aantal punten. Dat houdt onder andere in dat huishoudens meer leenruimte krijgen voor de aankoop van een energiezuinige woning. Zo kan er 50.000 euro extra geleend worden voor de aankoop van een woning met energielabel A++++ en een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste 10 jaar. Met het project De Parels in RijswijkBuiten introduceert Klimaatgarant het eerste project met een 10-jarige A++++ prestatiegarantie. De woningen zijn ontwikkeld door Maas Wijkontwikkeling en worden gebouwd door Waal Bouw. Ze zijn voorzien van triple glas, een bodemwarmtepomp voor verwarmen, koelen en warm water, warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater, en zonnepanelen. Dankzij deze combinatie van maatregelen worden de eisen voor A++++ ruimschoots gehaald.

Langdurige prestatiegarantie

Klimaatgarant heeft in het afgelopen decennium duizenden warmtepomp- en PV-systemen gerealiseerd voor energieneutrale nieuwbouwwoningen. Langdurige prestatiegaranties zijn daarbij een vast onderdeel. Op basis van de meetgegevens uit die woningen blijkt ook een A++++ garantie goed haalbaar. Niet alleen voor 10 jaar, maar ook tot 25 jaar. Deze unieke propositie kan het bedrijf aanbieden dankzij de ruime ervaring in duurzame woningbouw. Samen met zusterbedrijf Itho Daalderop zijn er de afgelopen 20 jaar zo’n 50.000 woningen voorzien van bodemwarmtepompen. Bij veel van die woningen houdt Klimaatgarant de energieprestaties na oplevering ‘op de radar’. Dankzij deze monitoring is bekend hoe de installaties in de loop der tijd presteren en kan nu ook de A++++ garantie gegeven worden.

Verduurzaming belangrijk onderdeel hypotheekadvies

Wanneer de maximaal toegestane hypotheek voor huishoudens vanaf 1 januari 2024 voor een deel afhangt van het energielabel van de woning, kan voor de aanschaf van een woning met een beter label meer geleend worden dan voor een woning met een slecht energielabel. “Huishoudens met een beter energielabel besparen immers op hun energierekening. Hiermee sluit de hypotheek beter aan op het maandelijkse budget van huiseigenaren voor hun hypotheeklasten”, zo stelt minister De Jonge in de brief waarmee hij de Tweede Kamer informeert over de leennormen voor hypothecair krediet vanaf 2024. De bedragen zijn alleen gekoppeld aan het energielabel van de woning en onafhankelijk van het inkomen, valt verder te lezen in de Kamerbrief. Op deze manier wil de minister de verduurzaming van koopwoningen op een financieel verantwoorde wijze faciliteren dit ook een belangrijk onderdeel van het hypotheekadvies laten worden.